Komunikat

aktualizacja: 2020-10-19 13:07:32

nie wypalaj traw K O M U N I K A T

W związku długotrwałym brakiem opadów deszczu i dużym zagrożeniem  pożarowym w nawiązaniu do ostatnich zdarzeń pożarowych związanych  z pożarami balotów siana informuję o zasadach składowania produktów roślinnych:

Na podstawie Rozporządzenia Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 7 czerwca 2010 r.

W sprawie ochrony przeciwpożarowej budynków, innych obiektów budowlanych i terenów  

Rozdział 10

§42.1  Strefa  pożarowa sterty ,stogu ,brogu z palnymi produktami roślinnymi nie przekracza powierzchni 1 000 m2 lub kubatury 5 000 m3.

2.  Przy ustawianiu stert ,stogów i brogów należy zachować co najmniej następujące odległości:

1) od budynków wykonanych z materiałów :

    a) palnych – 30 m,

    b) niepalnych i pokryciu co najmniej trudno zapalnych – 20 m;

2) od dróg publicznych  i torów kolejowych  - 30 m;

3) od dróg  wewnętrznych i od granicy działki  - 10 m;

4) od urządzeń i przewodów  linii elektrycznych wysokiego napięcia  - 30 m ;

5) od lasów i terenów  zalesionych  - 100 m ;

6) między stertami , stogami i brogami stanowiącymi odrębne  strefy pożarowe – 30 m.

3. Wokół stert ,stogów i brogów należy wykonać i utrzymywać powierzchnię o szerokości co najmniej 2 m w odległości 3 m od ich obrysu pozbawioną materiałów palnych.

4. Produkty roślinne należy składować  w sposób uniemożliwiający ich samozapalenie. W przypadku konieczności składowania produktów niedosuszonych należy okresowo sprawdzać ich temperaturę.

§43.Wypalanie słomy i pozostałości roślinnych na polach jest zabronione.