Komunikat
aktualizacja: 2020-10-19 13:07:32
W związku długotrwałym brakiem opadów deszczu i dużym zagrożeniem pożarowym w nawiązaniu do ostatnich zdarzeń pożarowych związanych z pożarami balotów siana informuję o zasadach składowania produktów roślinnych:
Na podstawie Rozporządzenia Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 7 czerwca 2010 r.
W sprawie ochrony przeciwpożarowej budynków, innych obiektów budowlanych i terenów
Rozdział 10
§42.1 Strefa pożarowa sterty ,stogu ,brogu z palnymi produktami roślinnymi nie przekracza powierzchni 1 000 m2 lub kubatury 5 000 m3.
2. Przy ustawianiu stert ,stogów i brogów należy zachować co najmniej następujące odległości:
1) od budynków wykonanych z materiałów :
a) palnych – 30 m,
b) niepalnych i pokryciu co najmniej trudno zapalnych – 20 m;
2) od dróg publicznych i torów kolejowych - 30 m;
3) od dróg wewnętrznych i od granicy działki - 10 m;
4) od urządzeń i przewodów linii elektrycznych wysokiego napięcia - 30 m ;
5) od lasów i terenów zalesionych - 100 m ;
6) między stertami , stogami i brogami stanowiącymi odrębne strefy pożarowe – 30 m.
3. Wokół stert ,stogów i brogów należy wykonać i utrzymywać powierzchnię o szerokości co najmniej 2 m w odległości 3 m od ich obrysu pozbawioną materiałów palnych.
4. Produkty roślinne należy składować w sposób uniemożliwiający ich samozapalenie. W przypadku konieczności składowania produktów niedosuszonych należy okresowo sprawdzać ich temperaturę.
§43.Wypalanie słomy i pozostałości roślinnych na polach jest zabronione.